Czystość Wiadomości branżowe

“Bitwa na smaki” rozstrzygnięta

Finał konkursu „Bitwa na smaki” już za nami! Zwyciężyła pani Katarzyna Piątek, której Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw zachwyciła szefów kuchni Knorr! Noże rytmicznie stukały w deski. Znad garnków i patelni unosiła się para. W powietrzu mieszały się zapachy grillowanych warzyw, rumieniącego się na

Teaser

Finał konkursu ?Bitwa na smaki? już za nami! Zwyciężyła pani Katarzyna Piątek, której Wariacja na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw zachwyciła szefów kuchni Knorr!

Noże rytmicznie stukały w deski. Znad garnków i patelni unosiła się para. W powietrzu mieszały się zapachy grillowanych warzyw, rumieniącego się na patelni mięsa, ziół i przypraw. Co chwilę słychać było okrzyki zachwytu i jęki zwątpienia. W takiej atmosferze finaliści ?Bitwy na smaki? gotowali swoje pokazowe dania, by walczyć o nagrodę główną ? kulinarną podróż do Włoch z osobą towarzyszącą i z szefem kuchni Knorr u boku oraz 15 tysięcy złotych.

W szranki stanęło 30 kucharzy-amatorów z całej Polski. Towarzyszyły im mamy i córki, ojcowie i synowie, mężowie i żony, przyjaciele i przyjaciółki, siostry i bracia  ? pomagali przyrządzać potrawę, podawali naczynia, liczyli czas, ocierali pot z czoła gotujących, dodawali otuchy. Także szefowie kuchni Knorr udzielali cennych rad, by nic się nie przypiekło, dania były idealnie doprawione, a na talerzu wyglądały niezwykle apetycznie.

Po godzinie, w której finaliści kroili, mieszali, miksowali, gotowali  i dekorowali, nadszedł czas, by dań spróbowali jurorzy. I to oni zdecydowali ? najlepsze danie przygotowała pani Katarzyna Piątek. Szefowie kuchni Knorr nagrodzili jej Wariację na temat kurczaka na lekkim puree szafranowym z sałatką z grillowanych warzyw. Jurorzy docenili niezwykle wyrafinowany smak dania, dbałość o estetykę podania ? trudno było oderwać oczy od talerza! oraz innowacyjne wykorzystanie produktów Knorr. Zaskoczona zwyciężczyni tuż po ogłoszeniu wyników powiedziała: ?Nie spodziewałam się wygranej, jeszcze do mnie to nie dociera. Tym bardziej, że nie byłam do końca zadowolona z przygotowanego dania?. Zapytana, czemu akurat taką potrawę ugotowała, wyjaśniła: ?Chciałam pokazać, że uwielbianego przez nas-Polaków kurczaka można podać nieco inaczej, bardziej wykwintnie, i zaskoczyć daniem swoich gości?.

 

Bitwa na smaki to konkurs organizowany przez Knorr z okazji 175. urodzin marki. Aby wziąć w nim udział, należało przesłać zgłoszenia w postaci przepisu z użyciem bulionu lub fixu Knorr na stronie www.przepisy.pl. Jurorzy-szefowie kuchni Knorr wybrali 30 najciekawszych propozycji, a ich autorzy zostali zaproszeni w dniach 14-15 czerwca na finałowe gotowanie do Warszawy. W Centrum Techniki Kulinarnej Doram pod czujnym okiem kucharzy Knorr oraz kamer telewizyjnych powstawały wyśmienite dania, oceniane przez jurorów m.in. za smak i estetykę podania.

Lista finalistów konkursu ?Bitwa na smaki? oraz przepisy na przygotowywane przez nich dania dostępne są na stronie www.przepisy.pl/175latknorr .

 

Źródło Knorr. Dostarczył netPR.pl

hastagi na stronie:

#czystość pi

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy